Astronomlar, uzayda suyun varlığına dair benzeri görülmemiş bir keşif yapmayı başardılar!
Yağız Aras DEMİR
6 Şub 2024
Uzayda yeni kilometre taşları devriliyor!
Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanan gökbilimciler, Dünya'dan 97 ışıkyılı uzaklıkta, çok sıcak bir ötegezegenin atmosferinde su moleküllerini keşfettiler.
Bu gezegen, GJ 9827d olarak adlandırılıyor ve Dünya'nın iki katı büyüklüğünde. Yeni bir araştırmaya göre, su buharı içeren en küçük ötegezegen olarak kaydediliyor.
Su, yaşam için temel bir bileşendir, ancak bu gezegenin yüzeyi, kavurucu sıcaklıklar nedeniyle su buharını barındıracak kadar sıcak ki, yaşamın olması pek mümkün değil.
Gökbilimciler henüz bu gezegenin atmosferinin tam doğasını anlamadılar, ancak bu keşif, güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerin kökenlerini daha iyi anlamak için gelecek araştırmalara yol açıyor.
Sonuçlar, The Astrophysical Journal Letters'da yayınlanan bir raporda bulunabilir.
Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden Laura Kreidberg, "Bu kadar küçük bir gezegende suyun bulunması önemli bir dönüm noktası" diyor ve "Dünya benzeri gezegenleri daha iyi anlamak için adım atmamıza yardımcı oluyor."
Ancak, bu gezegen 800 Fahrenheit (427 santigrat derece) sıcaklığa sahip, bu da onu Venüs kadar sıcak ve yaşanması zor bir dünya haline getiriyor.
Montreal Üniversitesi'nden Björn Benneke ise, "Bu keşif, kayalık gezegenlerde su buharının yaygınlığını ve çeşitliliğini belirlemeye yönelik önemli bir adımdır" diyor.